3. Käytännön järjestelyt

Keskeiset asiat

  • Paikanvalinta: mieti, mihin osallistujien on luontevaa ja helppo tulla 
  • Poista osallistumisen esteet 
  • Pienet isot asiat: aamukahvin ääressä juttu lähtee mukavammin käyntiin

Ennen osallistujien rekrytointia on tärkeää pohtia käytännön asioita kuten aikataulu, kellonajat, kouluttajat ja paikka. Lisäksi on kartoitettava, onko kohderyhmälle samaan aikaan lähiseudulla kilpailevia tapahtumia.

Mieti, mikä olisi kohderyhmälle hyvä ja helppo paikka osallistumiseen. Tuttuun ja turvalliseen paikkaan on yksinkertaista tulla. Toisaalta hieman yllättävä, uusi ja erilainen paikka voikin lisätä kiinnostavuutta. Sinulla on kohderyhmäsi paras tuntemus, ja käsitys, toimiiko tuttu ja turvallinen vai uusi ja kiinnostava. Oppimista voi tapahtua ihan missä vain. Tärkeintä on, että ensimmäisen kerran tapaamispaikka on selkeästi ilmoitettu. 

Kaikkien-mallissa on olennaista oppijalähtöisyys. Ensimmäisessä tapaamisessa on hyvä kysellä oppijoiden tarpeista, ja voiko niitä edesauttaa jossakin muussa tapaamispaikassa luontevammin. Ryhmälle saattaa esimerkiksi olla hyödyllistä tehdä vierailuja tai retkiä. Voi olla kiinnostavaa tavata myös mahdollisten kumppanien toimintaympäristöissä. Vaihtelu tuo kiinnostavuutta!

Käytännön järjestelyihin liittyy myös ryhmäkoko. Pienryhmät tarjoavat hyvän, turvallisen ympäristön ajatusten jakamiseen ja toisilta oppimiseen. Jos ryhmä on suurempi, voidaan välillä myös jakautua pienempiin porukoihin. 

Poista osallistumisen esteitä pohtimalla niitä jo ennakkoon. Esimerkiksi jos kohderyhmänä on pienten lasten vanhemmat, järjestä lapsille omaa ohjelmaa tai pientä viihdykettä. Jos tavoittelet opiskelijoita tai nuoria, älä järjestä ryhmää koulupäivän aikana.

Hyvä mieli pienellä eleellä

Toivota kaikki tervetulleeksi jo ennen ensimmäistä tapaamista; kiitä ilmoittautumisesta, kertaa paikka ja aika. Puhelinsoitto on mukava tervetulotoivotus, minimissään lähetä sähköpostia tai tekstiviesti.

Pienet eleet ovat tärkeitä. Ota kaikki ryhmäläiset henkilökohtaisesti vastaan. Esittäydy, tervehdi ja toivota tervetulleeksi. Jos aloitat aamulla, oppijoille voi olla kiva tieto, että tarjolla on aamukahvia. Jos ajankohta on koulu- tai työpäivän jälkeen, pieni välipala on paikallaan. Oppimista ei tapahdu nälkäisenä!

Muistilista

  • Mitä, missä, milloin, kenelle, kuka järjestää, perusasiat ensin kuntoon!
  • Valitse paikka, johon oppijoiden on helppo tulla
  • Pienillä eleillä ja huomioinnilla saat oppijat tuntemaan itsensä tervetulleiksi ja erityisiksi 

Muut kappaleet