Digitaitomerkistö osaksi koulutusta

9.jpg

Digitaitomerkistö tarjoaa valmiin, valtakunnallisen mallin digitaitojen tunnistamiseen ja tunnustamiseen.  Koulutusmateriaalien ja aineistojen suunnittelussa on hyödynnetty Digitaitojen osaamismerkistön perusosaaja -merkkien osaamistavoitteita. Hyödynnä halutessasi digitaitomerkistöä oppijan osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa.  
 
Merkistöön liittyy myös maksuton kouluttajakoulutus, jonka voit suorittaa itsenäisesti. Kouluttajakoulutus koostuu kolmesta noin tunnin mittaisesta webinaaritallenteesta ja niihin liittyvistä osaamismerkeistä.  
 
Osaamismerkistö on suunniteltu Open Badge Factory -järjestelmään ja osaamismerkit vastaanotetaan Open Badge Passport -järjestelmässä. Digitaitomerkistön voi tilata käyttöönsä Tiekeltä, ja se on maksullinen. 
 
Tutustu digitaitomerkistöön Tieken sivuilla.

Digitaitomerkistön kouluttajakoulutus Youtubessa.

Lue lisää osaamismerkeistä Opintokeskus Siviksen sivuilla.

Youtube-video osaamismerkeistä oppijoille (Osaamiskeskus Kentauri)

Ohjeita Digitaitomerkkien hyödyntämiseen

Jos käytät kurssilla digitaitomerkistöä, varaa merkistöön tutustumiseen aikaa sekä siihen, että oppijat saavat tietoa, mitä osaamismerkit ovat ja missä niitä voi hyödyntää. Oppijoiden tulee tehdä myös omat tilit Open Badge Passportiin.  

  • Tilin perustamiseen tarvitaan sähköpostitili. Jos ryhmässä kaikilla ei ole vielä sähköpostitiliä (tunnus ja salasana), on syytä aloittaa sen luomisesta ja peruskäytön harjoittelusta. Ei riitä, että tili on älypuhelimessa taustalla. Esittelyyn sekä Open Badge Passport -tilin tekemiseen menee noin 1,5 tuntia.  
  • Jokaisen osaamismerkin suorittamiseen on hyvä varata oppijoille 1–1,5 tuntia aikaa, mikäli ne suoritetaan koulutuksen aikana. Alkupään osaamismerkit ovat helpompia ja ne vaikeutuvat edetessään. Muista, että Perusosaaja-merkkien kohdalla opiskelija voi saada ohjausta kysyttäessä.  
  • Tehtävissä on muutamia Digitaitomerkistön tehtäviä. Ne toimivat sellaisenaan osaamismerkkihakemuksen liitteenä. 

Suosittelemme, että kouluttaja suorittaa itse perusosaajan osaamismerkit ja vastaanottaa ne Open Badge Passportissa. Näin on helpompaa ohjata oppijoita, kun itsellä on kokemusta merkkien hakemisesta ja vastaanottamisesta.  

Tietoa Open Badge Passport -verkkosivusta

  • Open Badge Passportissa vastaanotetaan ja jaetaan omia osaamismerkkejä.  
  • Open Badge Passportiin luodaan oma tili “Kirjaudu” ja “Luo uusi käyttäjä”.   
  • Käytä tilin luomiseen eniten käyttämääsi sähköpostiosoitetta.  
  • Myönnetyistä ja täydennystä odottavista osaamismerkeistä tulee viesti sähköpostiin.  
  • Voit vastaanottaa myönnetyn osaamismerkin Open Badge Passportissa.  
  • Jos valitset osaamismerkin asetuksista sen olevan julkinen, voit jakaa sen myös muille esim. sosiaalisessa mediassa tai sähköisessä työhakemuksessa.