Espoopilotti-1.jpg
Kansalaisen perustaidot -hanke (2018–2020) on Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittama ja osa opetus- ja
kulttuuriministeriön Taito-ohjelmaa. Hanketta toteutetaan Opintokeskus Siviksen ja Kansanvalistusseuran yhteistyönä.

Yrittäjältä yrittäjälle: ”Jos haluat tehdä jotain, niin tee se!”

Kaikkien-mallin Espoon kehittämispilotin viimeistä päivää kuvaavat hyvin hikinen neuvotteluhuone ja unohtuneet tauot. Tahto ja tekeminen olivat läsnä osallistujien sanoissa ja teoissa. Mistä oli kyse yrittäjille suunnatussa Kaikkien-mallin pilotissa?

Päätimme jo jouluna, että Kaikkien-mallista tulee kaikkien kansalaisten perustaitojen oppimismalli. Luku-, numero- ja digitaidot perustaitoina ovat välttämätön osa jokaisen arkipäivää työssä ja sen ulkopuolella.

Keväthankien aikaan oli selvää, että Espoossa mallia pilotoidaan yrittäjien kanssa. Talouden sijaan aiheeksi nousi nopeasti liiketoiminnan kehittäminen yleisesti. Kaikkien-mallin filosofian mukaisesti kokosimme kumppaneiksi paikallisia verkostoja: YritysEspoo, Uudenmaan TE-toimiston yrityspalvelut ja Yritys-Suomen Talousapu-neuvontapalvelut (ELY-keskus).

Toimintaan kannustava valmennus

Tavoitteemme oli selvittää, hyötyvätkö yrittäjät lyhytkestoisesta ryhmävalmennuksesta, joka aktivoi tunnistamaan toiminnan kehittämistarpeen ja ratkaisemaan sen realistisella aikataululla valmennuksesta saatavalla ohjauksella ja uudella tiedolla. Nopean kokeilutavan vuoksi emme halunneet rajata ja suunnitella kokonaisuutta valmiiksi.

Viiden päivän haaste oli mielenkiintoinen. Aikataulu etätehtävineen ja vapaine välipäivineen toimi loistavasti. Pienyrittäjät eri toimialoilta ja yrityksien elinkaaren eri vaiheilta hyötyivät Kaikkien-mallin konseptista. Se toi heidät muiden yrittäjien luo ja sparrasi pelkän aikomuksen sijaan ottamaan konkreettisen askeleen. Espoon pilotissa Kaikkien-malliin saatiinkin uusi kärki: modernien perustaitojen valmennus on yrittäjiä aktivoivaa, toimintaan kannustavaa. Moderneja perustaitoja ovat mm. priorisointi, ajankäyttö, digijärjestelmien vertailu ja käyttöönotto, hinnoittelu sekä road mapin teko. To do-listaa ja toiminnan ABC -kuviota voi olla varsinkin yksinyrittäjänä vaikea koostaa: ”ettei tarvitse haahuilla aamupäivää ja miettiä, mitä tekisi…”

Pilottikokemuksia hyödynnettäväksi muille

Yrittäjä-pilotin oleellisin oivallus oli se, että Kaikkien-malli selkiytti omaa toimintaa. Kaikkien-malli voisikin sopia myös esimerkiksi työnhakijoille, valmistuville opiskelijoille, paluumuuttajille tai muille toimintaansa aktivoiville tai priorisoiville.

Evästyksenä mallista kiinnostuneille kokemuksia Espoon pilotista:

 • Oppija on keskiössä. Oppija tunnistaa ITSE oppimistarpeensa ja päättää tavoitteensa laajuuden omien resurssiensa mukaan. Tulos ei ole tärkeintä, vaan liike tulosta kohti.
 • Kouluttajan rooli on olla mukana, mutta samalla sivussa. Tärkeää on luoda luottamuksellinen ja avoin ilmapiiri heti alusta.
 • Vertaistukea ja yhteisöllisyyttä kaivataan. Yrittäjältä yrittäjälle -palaute oli voimaannuttavaa ja eteenpäin vievää: Porukassa saa tehtyä asioita, joita kotona saattaa siirtää.
 • Sparrauksen lisäksi halutaan asiantuntijatietoa. Etenkin alkuinnon jälkeen maksuttomat jatkopalvelut ja yhteyshenkilöt ovat kullanarvoisia.

Järjestämme syksyllä uuden yrittäjä-pilotin Espoossa. Silloin liiketoiminnan sijasta kehitetään hyvinvointia eli itse yrittäjää. Maltan tuskin odottaa syksyn pilottia 😊. Vai mitä, Pauliina Oksanen ja Aura Pylkkänen, loistavat pilotin kouluttaja- ja kehittäjäkumppanini EJY:stä?

Ihanaa kesää kaikille! Ottakaa kantaa. Erityisesti mielipiteenne mallin skaalautuvuudesta kiinnostaa!

Teksti: Kaisa Välivehmas

Kirjoittaja on pedagogi, FM ja Kaikkien-mallia kehittävän Kansalaisen perustaidot -hankkeen projektipäällikkö. Kaisa Välivehmas on työskennellyt yli 15 vuotta oppimisen, urasuunnittelun, työnhaun, osaamisen tunnistamisen ja yrittäjyyden parissa julkisella ja yksityisellä sektorilla järjestökentän lisäksi.

Kuva: Sanni Olasvuori

2 thoughts on “Yrittäjältä yrittäjälle: ”Jos haluat tehdä jotain, niin tee se!”

 1. Mahtava viiden päivän kehittämispilotti!

  Aloittavana yrittäjänä oman suunnan löytäminen saattaa olla haastavaa, kun tuotteita ja palveluita enemmän mitä laki sallii. Yksittäinen sana tai kysymys kurssin aikana saattaa saada aikaan ihmeitä, ja se oivalluksen määrä, valaistuminen ja ymmärtäminen, kun oikea suunta löytyy. Mieletön tunne, kun huomaa, ettei enää olekaan hukassa.

  Kiitos kaikille järjestäjille ja osallistujille! Menimme välillä hyvin syvällisiin keskusteluihin, mikä myös kuvastaa sitä luottamusta lähes tuntemattomien yrityksien välillä. Olimme samassa veneessä, se ei tullut epäselväksi kenellekään. Toistemme sparraaminen oli aitoa ja pyyteetöntä. Voisiko enempää pyytää!

  Odotan innolla vastaavia tulevia kehittämispilotteja!

 2. Kiitos Svantte!! Aivan mahtavaa, että koit pilotin noin. Juuri samassa veneessä oleminen, tavallaan yhteiset tavoitteet ja tavallaan yksilölliset, ja ehdottoman avoimessa, kannustavassa ja luottavaisessa ilmapiirissä.

  Te olitte uskomaton ryhmä ja teitte sisällön. Me saimme siitä hienon kokemuksen ja rungon tulevalle Kaikkien-perustaitojen oppimismallille. Te teitte siitä yrittäjien version perustan.

  Vielä toinen pilotti tulossa. Nyt menemme työhyvinvoinnin ja yleensä hyvinvoinnin puolelle. Lokakuussa startataan, juuri mietimme sisältöä. Tervetuloa mukaan!

  Ihanaa syksyä, yhteistyöterveisin, Pauliina, Aura ja Kaisa

Comments are closed.