Savonlinna: Luontoa ja yhdessä tekemistä maahanmuuttajille

Savonlinna-luontoa-maahanmuuttajille-pilotti-1-Virpi-Markkanen-1024x768.jpg

Pilottikierroksemme käynnistyi toukokuussa 2019. Kumppaneina olivat Linnalan Setlementti, Savonlinnan seudun Nuorisoasunnot ja Ammattiopisto SAMIedu. Pilottiporukkamme oli monikulttuurinen: 20 eri-ikäistä maahanmuuttajaa, 11 eri kansallisuutta! Viisi ohjaajaa takasivat keskustelevuuden ja henkilökohtaisuuden säilymisen.

Ryhmämme suunnittelun ajatuksena oli ”tehdään hyvää toisille”. Konkreettinen toteutustapa oli yhteinen ruuanvalmistus ja ateriointi.

Perustaitoja vahvistettiin eri intensiteeteillä. Numerotaitoja oli hyvä mahdollisuus harjoitella ruuanlaitossa: reseptit valittuamme mietimme aineksia ja niiden määrää ja vertailimme hintoja. Lukutaitoon ja suomen kielen käyttöön liittyivät toimintakieli (suomi), ryhmätyöt muidenkin kuin omakielisten kavereiden kanssa ja selkosuomeksi olleet vierailuopastukset. Digitaidot lomittuivat luontevasti tekemiseen.

Hyödynsimme kauniita kevätpäiviä lähiseudun ulkoilupaikoilla ja opimme suomalaisluonnossa liikkumisesta ja retkipaikoilla toimimisesta. Osallistujat voivat palata niihin ystäviensä tai perheidensä kanssa. Tutustuimme myös Savonlinnan seudun nuorisoasuntojen kohteeseen ja asumisohjaajiin. Tietoa saatiin muun muassa vuokrakohteiden löytymisestä ja niihin hakemisesta. Historiaperspektiiviä tuli Olavinlinnassa ja Riihisaaren maakuntamuseossa. Päätöspäivänä retkeilimme metsämuseo Lustoon ja ihailimme suomalaista kansallismaisemaa Punkaharjulla.

Pilotissa saimme monenlaista tietoa samalla, kun teimme mukavia, tavallisia asioita yhdessä.

Pilotti järjestettiin 6.-28.5.2019.