Savonlinna: Evästä ja iloa elämään nuorille

Savonlinna-evästä-nuorille-pilotti-Virpi-Markkanen-1024x768.jpg

Savonlinnan syyspilotin ainekset löytyivät luonnosta: rauhoittumista, harrastamista ja antimia pöytään. Kumppaneina olivat Linnala setlementti, Savonlinnan seudun nuoriso-asunnot ja Savonlinnan seudun työvoimapalvelut.

Viiden nuoren pienryhmämme tutustui säitä pelkäämättä lähimetsiin ja retkipaikkoihin. Digiulottuvuutta metsään toivat Maastokartat-sovellus ja sieniappit. Emme löytäneet appia, jonka tuella uskaltaisi kerätä tuntemattomia sieniä: Oppitunti mediakriittisyydestä!

Osallistujat eivät tarvinneet vahvistamista digitaidoissa vaan muilla elämänalueilla. Voimaantuminen, oman suunnan löytäminen ja itseluottamuksen parantuminen tulivat luontevasti toiminnan ohessa.

Saaliimme – mustikat, kanttarellit, herkkutatit ja pakurikääpä – nautimme itsevalmistettuina. Ruuanlaitto harjoitti muun muassa ryhmässä toimimista ja aikatauluttamista. Se myös johdatti luontevasti oman talouden hallintaan ja suunnitteluun; isompien annosten valmistuksesta pikavippien vaikutuksiin. Ekologisuudesta oli helppo keskustella, kun oli itsekerätyistä mustikoista tehtyä piirakkaa tai teekupissa löytämäämme pakurikääpää.

Ohjaajallamme oli valtavasti tietoa luonnosta, muinaishistoriasta ja kansanuskomuksista. Kuuntelimme mielenkiintoisia tarinoita, opimme. Tutustuminen ja luottamuksen kasvu syvensivät parasta antia, keskustelujamme. Jaoimme kokemuksiamme ja elämäntarinoitamme, pohtien ja toisilta oppien. Jatkopolkuja mietimme, joillekin ne tuntuivat jo selkeiltä. Me ohjaajat koimme olevamme oppijoita ryhmässä.

Pilotti järjestettiin 4.-19.9.2019.