Hyvinvointi vahvistuu uskalluksesta tunnistaa sen puutteet. Työn ja levon tasapaino siivittää saavutuksiin työssä ja vapaa-ajalla. Terveelliset elämäntavat ja vähäinen stressi ilman rajoittavia riippuvuuksia on unelmatilanne. Kaikki tietävät tämän. Miksi hyvinvointia pitää silti vaalia? Ja miksi sitä varten rakennettiin muutaman päivän työterveyshuolto?
Työelämän kiire ja itsenäinen suorittaminen voivat tehdä tepposet. Suklaa korvaa lounaan, eikä työltä ehdi salille. Hyvinvointiteot on tiedostettava, sanoitettava ja kalenteroitava. Terveyden infoähkystä on löydettävä omaan persoonaan ja elämäntilanteeseen sopivat hyvinvointivinkit.
” Yksinyrittäjänä arjen peili puuttuu”
Yksin puurtamisen rinnalla luottamuksellinen vertaistuki auttaa pysähtymään ja suhteuttamaan omaa elämää: Mikä juuri minun elämässäni on hyvin? Miten haluan lisätä hyvinvointiani? Toisessa yrittäjille suunnatussa perustaitoja kehittävässä Kaikkien-mallin pilotissa Espoossa teemana oli hyvinvointi. Päivien aikana koettiin oivalluksia, pysähtymisiä ja helpotusta, tehtiin lupauksia ja päätöksiä.
– Olen nyt kehittänyt kolme vuotta liiketoimintaani ja unohtanut suurimman voimavaran menestykselle eli itseni. En liiku tarpeeksi, syön usein mitä sattuu ja työskentelen epäsäännöllisin ajoin. Haluan ehdottomasti olla yrittäjä, mutta tiedän, että riskipelillä mennään. Takaraivossa tykyttää stressinä myös sairasvakuutus- ja eläkemaksut: kuinka paljon maksan niitä ja paljonko ne hyödyttävät minua? pohti ryhmään osallistunut yrittäjä Elisa Wilen.
– Yksinyrittäjänä arjen peili puuttuu, samoin terveyden back up – työterveyshuolto. Helpottaa, kun saan keskittyä näihin asioihin ja tehdä suunnitelman niiden hoitamiseen. Nyt minulla on hetken ”työyhteisö” ja kaipaamani ”työterveyshuolto” ja hyödynnän sitä täysillä, osana ryhmäämme, Wilen sanoi.
Elisaa ja muita pilottiin osallistuneita luotsattiin samalla Kaikkien-malli -metodilla: ryhmän tuki, sopivan kokoinen tavoite, kouluttajien sparraus, riittävästi teemaan liittyvää tietoa, konkreettinen ja tavoitteellinen toiminta, paikallisia toimijoita ja teemaan liittyvää verkostoa mukana.
”Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on ympäristöteko”
Pohdimme kouluttajakollegani Pauliina Oksasen (EJY ry) kanssa, kuinka Kaikkien-malli -metodi kehittää arjessa tarvittavia perustaitoja osana hyvinvointia, taloutta, yhteiskunnallista osallistumista sekä koulutus- ja työllisyysastetta. Mietimme lukutaidon kytkeytymistä terveystiedon hankintaan ja kriittiseen analysointiin sekä numerotaitojen merkitystä hyvinvointia edistävien kustannusten vertailussa vaikkapa vakuutuksista työn hinnoitteluun ja siitä vapautuvaan vapaa-aikaan tai miten digitaidot auttavat terveyspalveluiden käytössä.
Menneestä oppiminen ja uuden tavoitteellisen toiminnan suunnittelu sen pohjalta ovat iso askel kohti parempaa hyvinvointia.
– Takanani ovat 12-tuntiset päivät palkkatyössä. Nyt en hötkyile. Päivitän osaamistani ja sometaitoja kursseilla, kalenteroin liikkumiseni ja syömiseni sekä jaan työntekoni järkeviin paloihin. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ei ole itsekästä, vaan se on ympäristöteko, 63-vuotiaana yrittäjäksi ryhtyvä Leila Salonen kuvaa.
Hyvinvointipilotin lisäksi Espoossa kokeiltiin mallin toimivuutta liiketoiminnan kehittämisessä. Espoon pilottien yhteistyökumppaneina ovat olleet YritysEspoo, Uudenmaan TE-toimisto, Yritys-Suomen Talousapu ja Mieli ry.
Kaikkien kansalaisten oppimismalli
Yhdistämme nämä työelämälähtöiset yrittäjäkokemukset Savonlinnan ja Turun pilotteihin, joissa kohderyhminä ovat olleet työ- ja koulutusmarkkinoille pyrkivät.
Haluamme, että Kaikkien-malli on nimensä mukaisesti kaikkien kansalaisten oppimismalli. Malli toteutetaan Opintokeskus Siviksen ja Kansanvalistusseuran yhteistyönä osana ESR-rahoitteista Kansalaisen perustaidot-hanketta.
Kaisa Välivehmas
Kaikkien-mallia kehittävän Kansalaisen perustaidot-hankkeen projektipäällikkö