Blogi-011119-Markkanen.jpg
Kansalaisen perustaidot -hanke (2018–2020) on Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittama ja osa opetus- ja
kulttuuriministeriön Taito-ohjelmaa. Hanketta toteutetaan Opintokeskus Siviksen ja Kansanvalistusseuran yhteistyönä.

Puhutaan rahasta – ja taloustaidoista!

Perustaitoja määritellessä taloustaito nousee monesti esiin. Numerotaidot ovat todella olennaisia oman talouden pidossa. Oman talouden suunnittelu ja toteuttaminen on meille kaikille numerotaito, joka tulee päivittäin esiin. Miten rahat riittävät palkkapäivää edeltävälle viikolle? Säästänkö tavoitettani varten vai otanko pikavipin? Paljonko minulle menee kuussa ruokaan rahaa, jos teen itse eväät töihin tai käyn lounaalla joka päivä?

Malli taloustaitoihin opitaan kotoa

Taloustaitoja opitaan lapsuudenkodista lähtien, ja lapsesta asti opituista tavoista on vaikea päästyä eroon. Oma malli on ollut säästäväisyys. Perheemme on pärjäillyt ihan hyvin – ehkä sen takia, että rahasta on oltu tarkkoja. Olen ollut lapsesta saakka pieni säästöpossusäästäjä. Muistan vieläkin säästöpossuni värin! Toisinaan sain talletuksen tekemisestä tarran pieneen kirjaseen. Välillä ei ollut kuin muutama markka mutta pieni säästäjä oli iloinen, kun pankkikirjan saldo kasvoi. Viikon kohokohta oli, kun äitini työnsä puolesta kävi pankissa viikoittain ja pääsin mukaan.

Säästäväisyys on syvässä. Se on auttanut esimerkiksi opiskeluaikoina ja muulloinkin, kun raha on ollut tiukassa. Joskus olen hävennyt tätä piirrettä, mutta kun ikää on yli 40 vuotta niin enpä juuri enää. Ja sitä paitsi nuukailu on tulossa muotiin mm. ilmastonmuutoksen myötä.

Kotoa opittu malli voi olla toisenlainenkin tai sellaista ei ole opittu.

Kohtuuttoman koron kirous

Ehkäpä kotoa oppimani mallin, säästäväisyyden, vuoksi olen kokenut erityisen sydäntäsärkeviksi artikkelit, joissa on kerrottu, miten huoleton pikavippien lunastaminen on ollut alkusysäys syville talousvaikeuksille. Arjen ehdottoman tärkeä numerotaito on lainan koron laskeminen. Siinä on suuri ero, onko lainan korko 10 % vai 98%. Ymmärrystä tarvitaan myös siihen, kuinka suuria käsittelykuluja lainanmyöntäjät ottavat.

Pikavippibisnes on mielestäni lähes rikollista toimintaa. Ne henkilöt, joilla vakuudet eivät riitä pankkilainaan houkutellaan helppoon vaihtoehtoon. Ja kas, rahat ovat tililläsi tunnissa. Hetken huumassa ei ehkä lueta ehtoja niin tarkkaan. Pallo jalassa pikavippilainan muodossa on monesti pitkäaikainen.

Syyskuun alussa 2019 pikavippien osalta astui voimaan korkokatto, joka on 20 %. Tulevia vipin ottajia tämä voi auttaa mutta osalle tämä tulee liian myöhään.

#puhurahasta

Puhutaan siis rahasta! Järjestöissä on herätty nuorten taloustaitoihin ja niiden vahvistamiseen. Mun talous –sivusto kerää yhteen nuorten parissa työskenteleviä järjestöjä, yrityksiä, oppilaitoksia sekä finanssialan ja julkishallinnon toimijoita. Sivuston tavoitteena on nuorten taloudellisen lukutaidon kehittyminen ja talousongelmien väheneminen. Sivulla löytyy paljon hyvää materiaalia. Ne ovat helposti nuorten kanssa toimivien tahojen löydettävissä, miksipä niihin ei voisi tutustua perheen teinin kanssa ihan kotosallakin.

Järjestöistä esimerkiksi Martoilla on monta hyvää projektia eri ikäisten taloustaitoihin liittyen. Marttaliiton sivuilta löytyy myös yksinkertainen taloustesti .Se voi olla hyvä tsekkauspiste meille kaikille oman talouden suhteen, onko kaikki hyvin vai kaipaako oman talouden suunnittelu jämptimpää otetta.

Virpi Markkanen
Asiantuntija
Opintokeskus Sivis

Kaikkien-malli on vaikuttava ja oppijalähtöinen perustaitojen koulutusmalli työikäisten arjen parantamiseksi.

Kuva: Fabian Blank/Unsplash