Blogi-230320-jeshoots-unsplash.jpg
Kansalaisen perustaidot -hanke (2018–2020) on Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittama ja osa opetus- ja
kulttuuriministeriön Taito-ohjelmaa. Hanketta toteutetaan Opintokeskus Siviksen ja Kansanvalistusseuran yhteistyönä.

Ohjaaja, tuutori, esimies: Kaikkien-malli on kriisinkin keskellä työkalu arjen parantamiseksi oppimisen kautta

Kouluttamisen ammattilaiset peruskoulusta ammatillisiin oppilaitoksiin ja korkea-asteeseen ovat ylpeytemme aihe. Kolmasluokkalainen etäosallistuu opettajan organisoimaan Teams-palaveriin – oppiminen jatkuu, elämä jatkuu. Kylmät väreet nousevat syystä.

Nyt on hetki pysähtyä oppimisen ja itsensä kehittämisen äärelle myös muissa oppimisympäristöissä.

Tuhannet harrastuspiirit ja muut epämuodolliset oppimisyhteisöt ovat hiljentyneet tai toiminta on siirtynyt verkkoon. Jos ja kun oppiminen jatkuu, voimme tehdä sen vertaisryhmän ja ohjaajan avulla tavoitteelliseksi ja omaan arkeemme liittyväksi. Arjen parantamiseen olemme kehittäneet Kansalaisen perustaidot -hankkeessa uudenlaisen tavoitteellisen ja oppijakeskeisen oppimismallin, Kaikkien-mallin. Kaikkien-malli on kotimainen versio englantilaisen Citizens´s Curriculum -mallin pohjalta.

Sparraaja ja tukijoukko apuna

Kaikkien-malli parantaa arkea ja perustaitoja kaikille kansalaisille. Malli on ekologinen ja yhteisöllinen. Toiminta on paikallista. Ajan sekä energian säästämiseksi jokainen oppija tunnistaa ITSE oman oppimistavoitteensa ja aikataulunsa.

Tärkeintä on liike, aloittaminen. Arjen sanoittaminen, oman elämän tutkiskelu.

Ohjaaja on opastaja/tuutori/sparraaja, joka kuuntelee ja toimii peilinä: onko tavoite realistinen, mistä saisi lisäapua. Ohjaaja luo verkossakin ilmapiirin, jossa yksilö uskaltaa oppia, kysyä ja kyseenalaistaa. Ohjaajan ei tarvitse olla kouluttautunut opettaja. Ohjaaja voi olla vaikkapa työpaikan esimies tai luottamushenkilö.
Ryhmä on ohjausryhmä. Tukijoukko, jossa kukin kehittää omaa arkeaan saman teeman alla. Ei ole tyhmyyttä, saamattomuutta, luusereita tai pyrkyreitä.

Mahdollisuus konkreettiseen arjen parantamiseen

Kaikkien-mallin konsepti on valmis. Se on testattu kuudessa pilotissa eri puolella Suomea, erilaisten oppijoiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Malli sopii ja skaalautuu jokaiseen ryhmään, jolla on yhteinen arjen parantamisteema: esimerkiksi talous, terveys, yksinäisyys, riippuvuus jne.

Kriisin keskellä ahdistus ja huoli voivat vallata mielen. Olisiko Kaikkien-mallissa mahdollisuus konkreettiseen ja kollektiiviseen arjen parantamiseen jatkuvan oppimisen hengessä? Ota mallista koppia, kokoa ryhmä ja anna mennä.

Lisätietoa Kaikkien-mallista saat keskiviikkona 25.3.2020 webinaarissamme. Kerromme mm., miten ohjaajana pääset alkuun. Webinaarin ohjelma ja ilmoittautuminen

Tapaamisiin pian!

Kaisa Välivehmas
Kansalaisen perustaidot -hankkeen projektipäällikkö