Jos joku olisi väittänyt kuukausi sitten, että joudun kauan odotetun lomamatkan jälkeen kahden viikon kotikaranteeniin ulkomailta paluun vuoksi, Suomi sulkee koulut ja rajoittaa seniorikansalaisten liikkumista. olisin todennäköisesti nauranut ja kuitannut kommentin niin varmaan -lausahduksella.
Ajoittainen toive siitä, että tämä on vain pahaa unta, ei ole vielä toteutunut.
Uskotaanpa tai ei tilanne on tämä. Osa meistä joutuu olemaan etulinjassa työskentelemässä, jotta Suomi toimii poikkeustilanteesta huolimatta, sairaat saavat hoitoa, kaupoissa riittää ruokaa ja järjestys säilyy. Edelleen toimiva varhaiskasvatus mahdollistaa, että näiden alojen työntekijöiden on mahdollista tehdä tätä tärkeää työtä, meidän kaikkien parhaaksi.
Uusia tapoja työskennellä – uusia taitoja opiskeltavana
Etätyö on ollut monen asiantuntijatehtävissä työskentelevän arkipäivää jo pitkään. Etätyömahdollisuudet ovatkin kehittyneet huimasti ja työpaikoilla on otettu digiaskeleita tai jopa digiloikkia jo tovi. Kaikki tämä on toteutettu rauhallisella aikataululla, laadukkaalla koulutuksella tai aktiivisella itseopiskelulla. Vastuu on ollut työntekijällä. Osin uudet työtavat ovatkin jääneet työntekijän kiinnostuksen varaan.
Poikkeustilanteen myötä monet työpaikat ovat siirtyneet etätöihin. Äkisti ollaan tilanteessa, jossa jelppiä ei voikaan pyytää ohimennen työkaverilta tai it-tukihenkilöltä, kuten toimistolla työskennellessä.
Digiaskeleet siirtyvät harppauksiksi monella pakon edessä.
Itseopiskellen kartalle
Eräs keino selvitä ikävästä tilanteesta on etsiä hopeareunuksia tummillekin pilville. Ehkä uusi tilanne tarjoaakin motivaatiota ja aikaa teroittaa digitaitoja tikkiin vaikkapa etätyöskentelyyn liittyen?
Netissä löytyy monia mahdollisuuksia itseopiskeluun:
Snellman-kesäyliopiston Dikata-hankkeen koulutusten tallenteita mm. Office 365:n käytöstä ja yhteistyöstöstä.
Ylen Digitreenit sisältää itseopiskelumateriaalia monista eri aiheista
Mahdollisuuksia ja ideoita vapaa-ajalle
Etäyhteyksiä voi työkokousten lisäksi hyödyntää myös siviilielämän puolella. Isovanhemmat ikävöivät lapsenlapsiaan, ystävä- ja harrastusporukat eivät pysty tapaamaan. Voisiko kahvipaussin tai illanistujaiset järjestää vaikka etäkokouksena kuvayhteydellä?
Työpaikallamme opintokeskus Siviksessä suositellaan etätyöskentelyä tässä poikkeustilanteessa. Kansalaisen perustaidot -hankkeen yhteistyökumppanimme Kansanvalistusseura pitää nyt iltapäivisin yhteiset etäkahvitauot. Siviksessä me hörpimme aamukahvit Teams-kokouksessa – kukin kotonaan mutta yhdessä. Työkavereiden kanssa on tässäkin tilanteessa kiva jakaa kuulumiset tai kiinnostavia artikkeleja ja vinkata hyviä viihdykkeitä videoyhteydessä tai chatissa.
Uskokaa tai älkää – etänä kahvitellen on tutustunut työkavereihin entistä paremmin ja oppinut heistäkin uutta. Kenen kissa tepastelee häntä pystyssä videokameran ohi, kenen tytär esittää huivitanssia taustalla. Tahattomalta komiikaltakaan ei ole vältytty. Ei ole kuitenkaan törmätty aivan samanlaisiin tilanteisiin kuin BBC:n uutisten suorassa haastattelussa.
Suoratoistopalvelut saavat nyt paljon uusia asiakkaita. Konsertteja ja teatteriesityksiä striimataan. Jumppaamaan pystyy ohjaajan opastuksella etänäkin. Kotiopetuksessa tarvitaan uusia ideoita ja vanhemmat etsivät uusia ideoita myös ipanoiden viihtymiseen kun pihaleikit porukalla eivät onnistu.
Tarvitaan uusia kommunikointitapoja, iloa ja viihdykettä – ja kaikkeen tähän tarvitaan myös digitaitoja. Nyt on hyvä hetki päivittää omaa osaamistaan kunnes YHDESSÄ selviämme tästäkin tilanteesta.
Virpi Markkanen
asiantuntija
Opintokeskus Sivis
Kaikkien-malli on vaikuttava ja oppijalähtöinen perustaitojen koulutusmalli työikäisten arjen parantamiseksi.
Kuva: Unsplash