Markkanen-240620-jon-flobrant-unsplash-700x467-1.jpg
Kansalaisen perustaidot -hanke (2018–2020) on Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittama ja osa opetus- ja
kulttuuriministeriön Taito-ohjelmaa. Hanketta toteutetaan Opintokeskus Siviksen ja Kansanvalistusseuran yhteistyönä.

Hyvää kesää kaikille meille!

Kansalaisen perustaidot -hanke sai rahoittajalta kesän korvalla hyviä uutisia: Jatkohakemuksemme hyväksyttiin ja työ jatkuu vuodenvaihteeseen saakka. Syksyllä on tulossa kouluttajakoulutus, pilotteja ja paljon mallin esittelyä eri puolella Suomea.

Koronakevät toi kaikkien elämään muutoksia. Hankkeen näkökulmasta muutokset näkyivät peruutuksina; emme päässetkään kertomaan Kaikkien-mallista jo sovittuihin tapahtumiin. Osa tapahtumista toteutuu kuitenkin myöhemmin.

Seminaarista webinaari

Hankkeemme kevät on ollut poikkeusoloista huolimatta tapahtumarikas.

Seminaaristamme 25.3.2020 tulikin webinaari. Saimme huiman joukon osallistujia ja sen ohessa hyvän oppimiskokemuksen. Jaoimme kokemuksiamme blogissa vinkkilistana

Jos et kiinnostuksesta huolimatta päässyt paikalle tai jokin puheenvuoro vaatii toisen kuuntelun, sen voi edelleen tehdä. Webinaarin tallenteet ovat YouTubessa.

Itse kuuntelin Sitran asiantuntijan Perttu Jämsénin  puheenvuoron uudestaan. Aihe oli tosi mielenkiintoinen, muuttuvat perustaidot työelämässä. Ja kuinka ollakaan, aiheesta tuli blogi!

Nettisivut julki

Hankkeen webinaari oli meille iso päivä myös siitä syystä, että Kaikkien-mallin verkkosivut julkaistiin silloin.

ESR-hankkeiden tapaan tuotoksemme ovat kaikkien käytettävissä maksutta. Niinpä sivuiltamme löytyy aikuisten perustaitojen opetukseen Kaikkien-malli ja sen käyttöopas sekä hyödyllistä tietoa perustaitoista, hankkeen taustasta ja pilottikoulutuskokemuksistamme.

Sivuilla vierailtiin 1 000 kertaa ensimmäisen kuukauden aikana. Kerrassaan huimaa!

Perehdytystä webinaareissa

Jalkauttaminen siirtyi verkkoon. Vielä kesän kynnyksellä olemme järjestäneet lähes sarjatyönä webinaareja Kaikkien-mallista kiinnostuneille eri puolella Suomea. Webinaarit jatkuvat myös syksyllä. Jos sinulle, hyvä lukijamme, tulee mieleen yhteisö tai tapahtuma, johon voisimme tulla kertomaan mallista, ota rohkeasti yhteyttä hanketiimiimme! https://kaikkienmalli.fi/tausta/

Erityisen ylpeä olen siitä, että Opetushallituksen vapaan sivistystyön opintoseteliavustus työllistymis- ja työmahdollisuuksien vahvistamiseen sai rahoitusta kolmeen koulutukseen, joissa uutena tapana kokeillaan Kaikkien-mallia aikuisten perustaitojen tukemisessa. Yhteistyö on käynnistynyt koulutuksen toteuttajien kanssa. Meille on tulossa mielenkiintoinen syksy!

Kesällä ladataan akut

Ennen mielenkiintoista ja työntäyteistä syksyä tulee kesäloma. Koronakevät on ollut meille jokaiselle omanlaisensa kokemus. Joillekin muutoksia entiseen ei juuri tullut, toisilla kaikki meni uusiksi: lomautus tai työt etänä, kotikoululaisten huoltamista ja päiväkotilaisten aktivointia, loputonta ruokahuoltoa, huolta taloudellisesta tilanteesta tai siitä, miten lähipiirin riskiryhmäläiset pärjäävät, kamppailua oman jaksamisen kanssa; kenties yksinäisyyttä.

Tämä kevät – kuten elämä yleensäkään – ei ole kohdellut meitä tasapuolisesti. Huoli ja epätietoisuus tilanteen kehittymisestä ovat kuitenkin varmasti vieneet meillä kaikilla tilaa ajatuksista. Olkoonkin, että käsittelemme asioita kukin yksilöllisellä tavalla.

Isompia digiloikkia tai jopa harppauksia ovat hypähdelleet meistä useimmat. Niistä taidoista on varmasti hyötyä jatkossakin. Uusia opittuja taitoja ei kannata unohtaa, vaikka paluu toimistoihin koittaneekin taas elokuussa.

Kesä tulee kaikille ja nyt on aika höllätä hetkeksi! Jokaisella meillä on oma tapamme viettää kesää, rentoutua, nollata, ladata akut, chillata tai relata. Hanketiimimmekin kirmaa kesälaitumille ja palaamme blogin merkeissä taas ruotuun elokuun alussa.

Sitä ennen: ihanaa, aurinkoista ja rentouttavaa kesää meille kaikille!

Virpi Markkanen
asiantuntija
Opintokeskus Sivis

Kuva: Jon Flobrant/Unsplash